Bank Fotografii Agnieszki i Włodka Bilińskich
Ponad 100 000 doskonałej jakości zdjęć

Surströmming z wyspy Ulvön. Surströmming from Ulvön island.

by Włodek on 2013-10-24

Surströmming – delicacy not for everybody.

One of the most interesting destinations on High Coast (Höga Kusten) on Swedish side of The Gulf of Bothnia is Ulvön – what means “Island of the wolf”. This place has really beautiful landscapes, old traditional fisherman’s village and interesting approach through a narrow strait, but is famous because of something else. Sailors come here to try surströmming – Swedish delicacy. The ugliest dish we have ever eaten! Fermented herring which stinks terribly, looks horrifying  and tastes not too good.   Traditionally its is eaten with potatos, onion, special bread, butter and lots of vodka.  Surströmming is bought in cans which should be opened under a cloth or water. Never open it on the yacht because you will have to submerge your boat. Serve this dish outdoors and seat on windward side of the table. If you think we are bluffing, try surströmming yourself. Bon appetit!

Watch two movies clicking the links below the photos. The first shows official, Swedish way of eating surströmming, the second, more realistic situation, especially among tourists.

Surströmming - delicje nie dla każdego.

Jednym z najciekawszych miejsc Wysokiego Wybrzeża (Höga Kusten) leżącego po szwedzkiej stronie Zatoki Botnickiej, jest Ulvön, co oznacza wyspę wilka.  I to nie tylko ze względu na ciekawe podejście przez wąski przesmyk, piękną, rybacką wioskę czy malownicze krajobrazy. Na Ulvön przypływa się dla degustacji surströmming – sfermentowanego śledzia - najpaskudniejszej potrawy, jakiej kiedykolwiek próbowaliśmy, a która jest narodowym skarbem kuchni szwedzkiej. Stuletnie jaja chińskie czy najbardziej śmierdzące francuskie sery, to przy niej cukiereczki. Delikates ten jada się zwykle na wolnym powietrzu, ze względu na odrażający smród. Broń Boże nie otwierajcie puszki na jachcie, bo będziecie go musieli zatopić.  Pełen zestaw zawiera, poza rybkami z puszki (którą na wszelki wypadek otwiera się pod wodą lub szmatką): kartofelki, czerwoną cebulę, specjalny chleb – rodzaj macy, masło i … morze wódki. Za żadne skarby nie siadajcie po zawietrznej stronie stołu! Agnieszka zdołała zjeść pół śledzika, ja dwa. Nasza koleżanka od razu się poddała i uciekła w las, tylko dwóch kolegów spałaszowało po 5 rybek. Hardkorowcy. Wy też musicie spróbować. Smacznego!

Ulvön Wysokie wybrzeże, (Höga Kusten), Zatoka Botnicka, Szwecja. Ulvön - High Coast, Sweden

 Wyspa Ulvön island, Gulf of Bothnia. Photo A&W Bilinscy

Dzwonnica przy starej kaplicy. Bell tower by the old church. Ulvön, for A&W Bilińscy

Dzwonnica przy drewnianej kaplicy. Bell tower by wooden chapel.

Figura wilka - "patrona" wyspy Ulvön. Wolf statue on the jetty.

Reklama surströmming na samochodzie Rolls Royce.

Reklama dźwignią handlu. Rolls Royce.

Szwedzki przysmak - surströmming.  Wyspa Ulvön (Island) photo A&W Bilińscy www.photovoyage.pl

Smacznego! Bon appetit!

Polecamy obejrzenie dwóch filmów na YouTube. Pierwszy pokazuje oficjalną, szwedzką wersję spożywania surströmming, http://www.youtube.com/watch?v=DmaedvVBkV8,

a drugi znacznie bardziej realistyczną, szczególnie pośród turystów.   

http://www.youtube.com/watch?v=qbRIpTUMNi0

Agnieszka & Włodek Bilińscy

Bank zdjęć

Kontynuując korzystanie z naszej witryny, zgadzasz się na umieszczanie przez nas plików cookie na Twoim urządzeniu. Jeżeli zrezygnujesz z otrzymywania naszych plików cookie, nie możemy zagwarantować prawidłowego działania witryny. Więcej informacji... Zamknij